dilluns, 9 de maig del 2011

Memòria i reconstrucció

Als últims temps s'està fent un exercici de memòria històrica, papers de Salamanca, fosses comuns, i molts altres temes han sigut re oberts. Fa un mes i mig vam veure una mostra en aquest sentit, la inauguració de la restitució de les quatre columnes a la fira de Montjuïc.

Aquestes columnes es van construir l'any 1919, obra de Puig i Cadafalch. Arquitecte catalanista vinculat a la Mancomunitat de Catalunya. Símbol de la identitat catalana del país. Com a curiositat històrica van ser el primer element construït per a la realització de l'exposició del 29.

Van tenir una vida curta, i no van arribar a l'esmentada exposició, en temps de la dictadura del General Primo de Rivera abans d'una visita a Barcelona del dictador van ser destruïdes així com desenes de símbols catalanistes que emplenaven el país.

Després de la restitució de la democràcia i de bastants anys de discussions polítiques, les columnes van començar a reconstruir-se a principis del 2010 per inaugurar-les a mitjans de febrer del 2011.

Sense entrar en si feia falta o no la restauració històrica, de fet ara veiem la perspectiva de l'exposició del 29 ideada originàriament per l'arquitecte (retocada per elements que ell no havia previst). Volia analitzar el resultat final, i com ha canviat la perspectiva de Barcelona.

Quan es va començar a parlar del projecte, em va intrigar, sobretot perquè deien que taparien les fonts de Montjuïc des de la plaça Espanya, cosa que no em semblava gaire correcte. D'acord a restituir la memòria, però tampoc feia faltar malmetre la riquesa de la ciutat.

Un cop definida la ubicació definitiva la seva posició em va semblar més correcte, sobretot pensant que les fonts màgiques no existien quan Puig i Cadafalch va dissenyar les columnes, segurament ara Puig i Cadafalch hagués pres la mateixa decisió. Llavors m'encuriosia l'impacte definitiu sobre la perspectiva que tindria. Molta gent comentava que taparien la visió del Palau Nacional. 

El resultat però demostra que tot i que tenen una importància visual molt gran, han enriquit el conjunt, donant un fons a les fons màgiques, i sense tapar o trencar la perspectiva general del conjunt que es pot observar des de la Plaça d'Espanya. Al final després de tants anys de parlar-ne s'ha fet una tasca bastant intel·ligent, ajuntant la restauració històrica amb la lògica evolució d'una ciutat, sense malmetre-la.
Visió des de la plataforma del CC Les Arenas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada