divendres, 27 de maig del 2011

Contrumat IV: Captadors solars

La il·luminació natural als nostres espais és un punt molt interessant, per una banda per l'estalvi energètic que suposa no dependre de l'electricitat per veures'hi, però també per la qualitat visual que aporta la llum natural.

Al Construmat es trobaven algunes opcions interessants per dur llum a estances interiors, una d'elles eren els captadors solars. Què són? doncs bàsicament són uns dispostius que capten la llum solar a la coberta i la porten a traves de tubs amb miralls cap a l'interior de l'edifici.

Des del punt de vista del disseny, és cert que en un edifici d'obra nova disposem de molts recursos per intentar que totes les estances tinguin il·luminació exterior, però hi ha casos en que no podem, igual que en edificis ja existents és possible que no tinguem altre opció que instal·lar lluernaris o bé captadors solars.

Són una solució bastant interessant i intel·ligent i capten llum des de l'alba fins a la posta de sol, a part els accessoris inferiors segons el model permeten concentrar la llum en un punt o difuminar-la, en particular em van sembla interessants els models de la casa Solatube.
Exemple d'instal·lació de Solatube

Aquest tipus de captadors solars és cert que tenen la limitació que sols poden servir per una planta, però desenvolupant més el concepte es poden dissenyar captadors solars per a servir a diferents plantes, un exemple és la nova seu de l'Agència de l'energia Andalusa, de l'arquitecte Ruiz-Larrea, on han dissenyat uns captadors solars que serveixen a totes les plantes de l'edifici.
Imatge interior de l'agència (render que encara no està acabat)

En definitiva tenim moltes idees interessants per aprofitar la llum natural als nostres edificis

2 comentaris:

  1. Molt interesant! ho vaig veure també al construmat i és una altre manera de fer pous de llum, segurament més económica al estar industrialitzada. Tot s'ha de tenir en compte per cuidar aquest planeta i aprofitar més els recursos naturals.

    ResponElimina
  2. Si, la veritat coneixia el producte, però veure'l en acció em va sorprendre positivament

    ResponElimina