dimarts, 26 d’abril del 2011

Japó 2 (25 aniversari de Txernòbil)

Avui que es compleixen 25 anys de l'accident de Txernòbil, m'ha semblat un bon moment per comentar un parell de coses que he vist i llegit en aquests dies des del terratrèmol i posterior tsunami al Japó.

Trobo curiós que sempre l'avarícia ens posi en alguns problemes seriosos. En un cas, fa 25 anys, experiments de càrrega sense ni la plantilla oficial, per veure fins on arribava un reactor en cas d'emergència. I en el cas actual de Fukujima, com per retallar costos, es menystenen les opcions de catàstrofe natural, per fer més barata una central.
Com va quedar la central després del Tsunami Font:

L'anterior enunciat, si ve es cert que la central era perfectament legal, no deixa de sobtar que sabent que en un període de retorn de uns 1000 anys, a la zona es donen tsunamis de la magnitud del que va passar fa unes setmanes, no deixa d'estranyar que ara a tothom li hagi agafat per sorpresa, sobretot tenint en compte que l'anterior havia estat feia 1100 anys, per tant, podríem dir que tocava.

No deixa de ser sorprenent que en un lloc on clarament sabien que hi podien haver tsunamis, no fessin proteccions contra això, i o que els generadors que havien de mantenir en marxa els sistemes de refrigeració estiguessin a l'aire lliure.

Si teniu ganes d'informar-vos us deixo un parell d'enllaços que un gran amic meu (no poso el nom perquè no sé si et faria gràcia veure't aquí) m'ha passat aquests dies, espero que us siguin interessants, i us aportin més llum, a com van calcular aquesta gent la central, i què hi ha estat passant segurament durant aquests dies.

Notícia sobre els càlculs de risc de la central de Fukujima   http://www.huffingtonpost.com/2011/03/27/fukushima-tsunami-plan-japan_n_841222.html

Entrevista a un expert nuclear sobre el possible estat actual del tema
http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/asia-pacific/japan/110415/fukushima-death-toll-meltdown-chernobyl

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada