dilluns, 4 d’abril del 2011

Premi Pritzker


Fotografia de la wikipedia, autor: Roberto Santorini



La setmana passada es donava a conèixer el premi Pritzker 2011 d'arquitectura, el guanyador aquest any, com molts ja sabreu és l'arquitecte portuguès Eduardo Souto de Moura.

Per aquells que no conegueu els premis Pritzker, dir-vos que són considerats com el premi Nobel, però en el món de l'arquitectura. De fet és curiós que ni les matemàtiques ni l'arquitectura tinguin premi Nobel. Els Pritzker tenen menys anys d'història que els Nobel, es van començar a donar l'any 1979, i per si us té encuriosits, un arquitecte espanyol el va guanyar el 1996, Rafael Moneo.

Sobre l'arquitecte guardonat aquest any, bàsicament ha construït al seu Portugal natal. Els experts destaquen de la seva obra l'integració amb el paisatge que fa en els seus projectes. Pel que conec de la seva obra és així (sempre discutible en molts casos, si, però és que quan no discutim entre arquitectes??).

Probablement, el projecte que sempre m'ha interessat més, és l'estadi Municipal de Braga. Com pots integrar un estadi al seu entorn? No estem parlant d'un edifici precisament petit. Un estadi, sols per les dimensions del terreny de joc, ja és un element contundent.

Si fem un recorregut visual per l'obra de l'arquitecte veure'm que dona molta importància als materials, i a part de la pedra i la fusta, un que ha fet servir molts cops és el formigó.

Si agafem aquests dos punts, entorn i material, i veiem la situació de l'estadi de Braga, podem observar que realment busca la relació i l'adaptació, que no vol dir camuflar. L'estadi s'alça en una antiga pedrera, i en certa manera això entra en relació amb el formigó, que entre moltes coses està format per pedra (els més tècnics permeteu que simplifiqui...), si veiem això, i que l'estadi es posa al costat d'una de les parets obertes de la pedrera, on es situa el marcador, i deixa sense construïr els dos gols, ens adonarem que l'estadi entra en total relació amb el lloc que s'ha construït i el seu entorn.


Vista exterior de l'estadi, Autor: Manuel Anastácio
Detall del contacte amb l'entorn, Autor: Joaomorgado


Enllaç a un compendi d'imatges de la web del Premi Pritzker Aquí

1 comentari: