dilluns, 27 de juny del 2011

Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) 1

Des de principis d'any està en vigor una llei de la Generalitat de Catalunya que obliga a efectuar revisions als edificis plurifamiliars d'habitatges que hi ha a Catalunya. I he considerat interessant parlar una mica del tema.

L'altre dia vaig anar a una xerrada que va organitzar l'associació de propietaris de finques sobre el tema i la conclusió clara que vaig treure és que molts propietaris consideren la inspecció una intromissió i una mesura recaptativa. I no entenen perquè cal fer aquesta ITE.

En què consisteix una ITE?

Bàsicament és una inspecció visual de l'estat d'un edifici. De les seves instal·lacions, estat, estabilitat, seguretat i salubritat. Remarco què és visual perquè molts propietaris tenen por que comencem a rebentar parets fent cates. 

La realitat és molt diferent, les inspeccions per al ITE, són un passeig visual per la casa, comprovant una sèrie de punts i prenent nota d'aquells desperfectes que pugui tenir per després fer-ne un informe amb la recomanació de reparació més o menys urgent d'aquells desperfectes que pugui tenir l'edifici, per posteriorment que la generalitat emeti el certificat conforme l'edifici ha passat la inspecció.

Perquè és important?

Com us dic el fet més punyent que vaig veure a la presentació era que la gent no entenia el perquè de la inspecció. La qüestió és molt senzilla, en aquest país molta gent té la concepció què els edificis són quelcom etern i que no cal fer-ls'hi manteniments ni revisions. Entenen que a l'ascensor se li faci, o al cotxe però a un edifici no. I el què hem d'entendre és que un edifici és una màquina, aquesta pot espatllar-se, fer-se vella i/o inneficient. I en general, dubto que la gent vulgui que la casa s'acabi fent malbé, ja què normalment, curar és més car que prevenir.

En conclusió crec que hem de veure aquests ITEs com una oportunitat per poder assegurar-nos amb la col·laboració d'un professional que casa nostra està en bones condicions i si és pot fer alguna cosa per reparar possibles incidències o per prevenir mals majors.

Al pròxim post acabarè de comentar les característiques i el procés dels ITE's
Si algú en necessita un, no dubteu a posar-vos en contacte amb mi!

2 comentaris:

  1. Francament si tothom va una revisió per a la itv, perqué no a un edifici on pases més hores? que a més qui no coneix alguna casa o edifici que no hagi passat alguna cosa? sobretot en zones velles? cases de fusta que no han aguantat més? o façanes que han deixat nar algun tros al carrer? o no fa massa una terrasa que va cedir a St. Coloma i va morir gent. Es un tema molt serios, i ens ho hem de pendre com a tal.

    ResponElimina
  2. Doncs si, francament el manteniment dels edificis ens el prenem molt a la lleugera, potser per tradició o costums pensem que els edificis són immutables. però ens hem de conscienciar que cal revisar-los i tenir-los en estat correcte

    ResponElimina