Avui us vull parlar d'una d'aquelles coses que ens trobem gairebé tots algun cop, les humitats. Per descomptat que tenim moltes fons diverses. Filtracions per culpa d'instal·lacions fetes malbé, males impermeabilitzacions de coberta o murs de contenció. Però hi ha un cas que és particularment curiós, i són les humitats interiors per condensació.
Què és això?
Doncs senzillament, l'aire que respirem sol contenir aigua, aquesta aigua en forma de vapor, es comporta com tot gas, i si entra en contacte amb alguna superfície per sota de la seva temperatura de condensació, doncs fa precisament això tornar-se líquida i "mullar" aquella superfície.
És el clàssic efecte sobre el got de refresc que quan l'agafem està totalment moll. Això perquè passa a dintre de casa? Habitualment hi ha dos causes, que es poden presentar per separat o juntes. Parets mal aïllades, i que per tant quan a fora fa fred, estan fredes. O bé una mala ventilació i un augment excessiu d'humitat relativa.
Com es poden resoldre?
Pel que fa a un excessiu carregament d'aigua, que més que condensació és un problema de saturació de l'aire, no pot tenir més aigua a dins, la solució és recorrer al coneixement popular, o sigui ventilar. Quan dormim produïm una gran quantitat de vapor d'aigua. Per tal d'expulsar aquest vapor sobrer, cal renovar l'aire de dintre, això és pot fer ventilant 20 minuts mitja hora tota la casa, o bé, instal·lant obertures per a tal efecte.
Per a l'altre problema, paraments mal aïllats, la situació és més difícil, i cal pensar-s'ho bastant. La millor opció seria millorar l'aïllament, normalment la millor opció seria per l'exterior, però això implica tocar la façana. I pel que fa a aïllar per l'interior fa falta vigilar que no ens apareguin humitats interesticials (que l'aigua condensi a dintre la paret) en conclusió si teniu humitats que no sabeu d'on surten, no dubteu a contactar amb un arquitecte ;)
Algú amb el problema?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada