dilluns, 23 d’abril del 2012

Sant Jordi

Avui és Sant Jordi i en honor a un dia com avui post extra fora del setmanal. Com tots sabeu festa senyalada a Catalunya, ja que és el nostre patró i avui és el dia de l'amor, les roses i els llibres!

Avui potser hauria de fer algun article sobre llibres, però em prenc la llicència d'encarar el llibre des de una altre vessant. L'historia de Sant Jordi i l'arquitectura.

Durant molts segles Sant Jordi, com a patró de Catalunya, ha estat present a molts dels nostres edificis, no solament esglésies, sinó també edificis civils. En edificis medievals podem trobar gran quanitat de detalls com dracs o el caballer, o senzillament la seva creu i així mateix en edificis d'altres èpoques, un típic exemple és l'escultura a la façana del Palau de la Generalitat o la que hi ha al Pati dels tarongers del mateix edifici.

Detall de l'escultura de Sant Jordi
Façana del Palau de la Generalitat
obra d'Andreu Aleu i Teixidor
Però si una època va ser mostra contínua del mite de Sant Jordi com a element indentificatiu del pais, aquesta és la modernisme. Gaudí la va fer servir una vegada i un altre en les decoracions dels seus edificis, a vegades sols la creu, o el drac, a vegades tots els elements sencers. Exemples en són l'entrada a la finca Güell a la zona de Pedralbes de Barcelona, el Palau Güell, la sagrada família i fins i tot va fer servir el mite a la casa Botines de León.

Però un exemple extraordinari del mite és la façana principal de la casa Batlló al Passeig de Gràcia Barceloní, tota ella és una representació del mite de Sant Jordi i el drac, el drac, el cavaller, l'espasa, tot hi és representat.
Casa Batlló
Arq. Antoni Gaudí

Feliç Sant Jordi i felicitats a tots els que avui és el vostre sant! ;)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada